Bu fotoğraf İsrail Çölü (Necef) 'nden çekilmiş. Büyüleyici değil mi ? Hubble teleskobu, evrenin karanlık yüzünü her geçen gün daha fazla aydınlığa kavuşturmamızı sağlıyor. Bu fotoğrafta gördüğünüz Andromeda galaksisidir.
Andromeda galaksisi , Samanyolu galaksimize en yakın galaksidir. Samanyolu galaksimiz gibi sarmal yapıdadır. O kadar parlak ve geniş bir alana yayılıdır ki dünyadan çıplak gözle görmek mümkündür.
Andromeda galaksisi ne zaman ve nasıl görülebilir ?
Orta kuzey enlemlerinden , tüm yıl boyunca , her gece belli bir süre görmek mümkündür. Ağustos sonu eylül başı , galaksiyi gece yarısı da görebiliriz.
Şehir ışıklarından uzakta , yaz sonu , sonbahar yada kış mevsimi daha uygundur.
Andromeda galaksisini görmek için bir yöntem daha var ; Cassiopeia Takım Yıldızı.
Cassiopeia M ve W harfine benzetilir. Kutup yıldızı Polaris' i görebiliyorsanız , etrafında Andromeda galaksisini görebilirsiniz. Bir çok insan Andromeda galaksisini bulmak için bu takım yıldızını kullanır.
Andromeda galaksisi eskiden bir bulutsu olarak adlandırılıyordu. Gökbilimciler ışık parçalarının parlayan gazlar olduğunu yada oluşum sürecinde ki bir güneş olabileceğini düşünüyorlardı.
Teknolojinin gelişmesi Andromeda galaksisinin sarmal bulutlarının yıldızlarını keşfetmemizi sağladı.
1920' lerde Edwin Hubble, İcat ettiği Hubble teleskobu sayesinde galaksimiz dışındaki bir çok bulutsunun (o zamanlarda ki olduğu sanılan) gerçekte galaksiler olduğunu ortaya çıkardı. Andromeda galaksisi ve samanyolu galaksisi yaklaşık 100.000 ışık yılı genişliktedir.
Andromeda galaksisinin NASA/ESA tarafından çekilmiş bir bölümü ;
https://esahubble.org/images/heic1502a/zoomable/
Galaksimiz , Andromeda galaksisi ile çarpışınca ne olacak ?
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki Andromeda galaksisi 2.5 Milyon yıl uzakta olabilir ama astronomik olarak bakılınca evrenin sonsuzluğunda çok da uzak sayılmıyor. Andromeda' nın parlaklığı daha fazla olsaydı uydumuz aydan 2-3 kat daha büyük görebilirdik.
İşte bu durumu gösteren , parlaklığı arttırılmış bir fotoğraf ;
Mükemmel bir görüntü fakat aynı zamanda da ürkütücü. Sonuçta şuan da bize doğru saniyede 110 km hızla geliyor.
Elbet bir gün çok fazla yaklaştığından çok daha yakından görülebilecek. Çarpışma yaklaşık 5 milyar yıl sonra olacağı için belki de bu kadar insanların dikkatini çekmiyor. Bazı gök bilimciler çarpışmanın başladığını söylüyor. Şöyle ki , Samanyolu galaksisin halelerine bakarsak , yol olarak 1.3 milyon ışık yılı diğer yönlerde ise 2 milyon ışık yılı uzağa uzanır. Haleleri (gök cisimlerinin çevresinde görülen ışık halkası) görmek ve hesaplamak tam anlamıyla mümkün olmadığı için çarpışmanın yani halelerin birbirine girmiş olabileceği düşünülüyor. Çarpışma milyarlarca yıldızın iç içe geçmesi yani birleşmesi anlamına geliyor.
Daha iyi bir fikir için aşağıda ki simülasyonu izleyebilirsiniz :)
0 Yorumlar