Bilim Nedir ?


 Bilim kavramını basitçe anlatmak gerekirse ; bilim , dünyada ve dünya dışında gerçekleşen tüm  fenomenlerin bilim insanları tarafından deneysel ve teorik olarak araştırılması sonrasın da pratikte bunların uygulanmasıdır. Bilim ile uğraşan kişilere ise "bilim insanı" denir. Bilim insanı kelimesini ilk kez  19 . yüzyılda kullanan ingiliz bilim insanı   "William Whewell" dir.


Bilim teoride iki ana dal ile ayrılır ; Fen bilimleri ve Sosyal bilimler. 

Sosyal bilimler ; arkeoloji , antropoloji , astronomi , coğrafya , etnoloji , felsefe , hukuk , iktisat , jeoloji

Fen bilimleri ; matematik , biyoloji , fizik , kimya


Biraz daha detaya inecek olursak;


 Dünya üzerinde yaşayan canlı ya da cansız her varlık bilim ile  doğrudan bir bağlantı içerisindedir. Öncelikle bunu bilmek gerekir. Yani bilimin olmadığı bir yer ya da bilimden kaçabileceğimiz bir yer yoktur. Sonsuzluk sınırsızlığı içerisindeki her fenomen bilim ile gerçekleşir. Bilimin bir başlangıç tarihi de yoktur . Eğer bilimin bir başlangıç tarihi olsaydı bilim tüm fenomenlerin sebebi olamazdı ve kendisi de yalnızca bir fenomen olurdu yani sebep kavramı ortadan kalkmış boyut kavramı değişmiş olurdu. Bu da şimdilik imkansız görünüyor .( tabi bu da bilim sonuçta yarın ne olacağı  belli olmaz :) )


bilim teknoloji


Canlılar arasında en zeki forma sahip olan insanlar ayrıca bilimi kendi menfaatleri için kullanabilen canlıların başında gelir. Bilimi yeryüzünde en etkili kullanabilen canlılar oldukları içinde yeryüzünün hakimidirler. İnsanlar arasında da bilimi en etkili kullananlar diğer hemcinslerini etkisi altına alabilmiştir. Yani insanlar bilimi , varolduğu günden bu yana bilinçli yada bilinçsiz olarak her zaman kullanmıştır. 


Her bilim insanı yaptığı bilimsel çalışmayı , kendisinden önce gelen bilim insanlarının çalışmalarına ekler. Ve bu bilim zinciri uzar gider. bu zincirin tarihte yani yazılı kaynaklar da bilinen ilk halkaları İbn-i Heysem olduğu söylenir. Tabi bu sadece bilinen tarihte böyledir. Sanırım zincirin son halkası da Stephen Hawking olabilir :)


bilim teknoloji bilim nedir?


Özetleyecek olursak ;


Bilim , evrende keşfettiğimiz ve keşfedemediğimiz her fenomenin sistematik bütünüdür.

Bilim insanları ise bilimi her geçen gün daha çok bağlam ile formüle ederek evrenin sırlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen insanlardır.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Gurgin dedi ki…
👏🏿☀️