Gökyüzünün En Parlak Yıldızı Sirius

sirius yıldızı bilim gökyüzü uzay evren


Sirius yıldızı, gökyüzünde görünen en parlak yıldızdır. Sirius yıldızı, Köpek yıldızı yada Alpha Canis Majoris olarak da adlandırılır. Orion takım yıldızının yanında yer alır.

Gökyüzünde Sirius yıldızını görebilmek için konumunu bilmek gerekir yoksa Venüs ile karıştırılabilir. Sirius, kış yıldızı olarak da bilinir çünkü kış aylarında daha rahat görülür. Sirius yıldızını gece erken saatlerde Orion takım yıldızı ile görebiliriz. Venüs ise sabah yıldızı olarak  bilinir ve şafak saatlerinde rahatlıkla görülebilir. Kesin bir sonuç için gökyüzündeki konumlarını bilmek gerekir.



sirius yıldızı kordinatları takım yıldızı bilim


Bir diğer adının köpek yıldızı olmasının sebebini yukarıdaki fotoğraftan anlamak mümkün.

Sirius yıldızının bu kadar parlak görünmesinin asıl sebebi güneş sistemine olan yakınlığı ve sahip olduğu kendi parlaklığıdır. Sirius yıldızı yavaş yavaş güneş sistemine yaklaşıyor ve bu yüzden önümüzdeki 60.000 yıl içinde parlaklığının artması bekleniyor. Daha sonra tekrar uzaklaşmaya başlayacak ve yavaş yavaş soluklaşmaya başlayacak. Tahminlere göre 210.000 yıl boyunca dünyadan görünen en parlak yıldızı olarak kalacak.


Sirius yıldızı aslında iki yıldızın ortak adıdır. Bunlar Sirius A ve Sirius B yıldızlarıdır. Sirius A Güneş'ten yaklaşık 2 kat daha büyük ve 25 kat daha parlaktır. Sirius A, yaklaşık 250 milyon yaşındadır. Sirius B, 100 milyon yıl önce  kendi içine çökerek 'kırmızı dev'e dönüştü. Şimdi ise bir Beyaz Cüce.



sirius A ve sirius B yıldızları bilim


Bizim dünyadan gördüğümüz Sirius A yıldızıdır.  Sirius A yıldızı dünyamıza, Sirius B yıldızından daha yakındır.  Yakın dediysem de 8.6 ışık yılı uzaklıkta :)

 Peki Sirius yıldızının ölümünde ne olacak ?

Şu an Sirius yıldızı en istikrarlı dönemini yaşıyor. Yıldız çekirdeğindeki hidrojeni helyuma dönüştürerek ışık ve ısı üretiyor (bu dengeyi sağlamakta). Bir sonraki aşama Kırmızı Dev çünkü yıldızların kullandığı nükleer yakıtların bir sınırı vardır. Güçlerini, ısılarını ve parlaklıklarını bu tepkimelerden alırlar. Bu yakıt tükenince, yıldızın çekirdeği büzülmeye başlar ve dış katmanlar genişler. sonucunda da  Süpernova gerçekleşecektir. Süpernova patlaması çekirdeğin aniden çökmesine sebep olur. Bu patlama ardından Sirius yıldızı Nötron aşamasına gelir. Süper yüksek güçlü manyetik alan ve muazzam hızlı bir dönüş ile güneşin kütlesinin 1.2 katına çöker. Sonunda da karadeliğe dönüşür.


Kardeşi Sirius B de aynı kaderi yaşıyor. Şuan yaşamının son evresinde. Tabi biz bunları görecek kadar yaşamayacağımız için çok da üzücü gelmiyor :)



gece çekilmiş sirius yıldızı bilim
                                                     (Sirius A yıldızı)



Yorum Gönder

0 Yorumlar