Güneş sistemimize en yakın yıldız olan Proxima Centauri, Alfa Centauri yıldız sisteminin Alfa Centauri C yıldızıdır. Peki , Alfa Centauri ve Proxima Centauri nedir ?
Şimdi sırasıyla bakalım...
Alfa Centauri, Güneş'ten 4.37 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Güneş sistemimize en yakın yıldız sistemi ve gezegen kümesidir. Alfa Centauri A, Alfa Centauri B ve Alfa Centauri C diye yıldızlara sahiptir. Bunlardan Alfa Centauri C yıldızı, Proxima Centauri yıldızıdır.
Proxima Centauri, Güneş'in yoğunluğunun 33 katına eşit bir kırmızı cüce yıldızdır. Dünya'dan uzaklığı 4.24 ışık yılı olan bu yıldız Güneş'in çapının da sadece %14 üne eşittir. Çok düşük parlaklığa sahip olmasına rağmen sahip olduğu manyetik aktivite sebebiyle artış ve iniş gösteren bir ışıldama ile parlar.
Proxima Centauri, Güneş'imizle yer değiştirecek olsaydı eğer yeni yıldızımız Proxima Centauri sadece 45 dolunay parlaklığında gözükecekti. Şuan Güneş'imizin parlaklığı bir dolunaydan 400.000 kat daha fazla. Proxima köken olarak latinceden gelmektedir ve anlamı 'yakın'dır. Yakın denmesinin sebebi ise Dünya ile ayın arasındaki mesafenin 270.000 katı kadar Proxima Centauri'ye uzak olmamız. Çok uzak gelsede astronomik olarak sadece 4.24 ışık yılı.
Proxima Centauri , Proxima Centauri B ve Poraxima Centauri C adında iki gezegeni kontrol eder.
Proxima Centauri C
Proxima Centauri yıldızına uzaklığı sebebiyle zor ısınan ve yörünge periyodunu 1.900 günde tamamlayan bu dış gezegen, donmuş ve gazla örtülü, dünyanın yaklaşık sekiz katı kütleye sahip bir gezegendir. Konumu ve hareketi onu yaşanabilir bir gezegen olmaktan uzaklaştırıyor. 2019 yılında keşfedilen bu gezegen hakkında tartışmalar halen devam ediyor. Yakın zamanda bir atmosfere sahip olmadığı fikri çürütülmüştü.
Bu gezegenin keşfine yol açan durum ise, Proxima Centauri B gezegenin yörüngedeki sapma hareketleri oldu. Yani çekim gücünün fark edilmesi ile Proxima Centauri C gezegeni keşfedildi.
Proxima Centauri B
Proxima Centauri B gezegeni hem yakınlık gem görünüş olarak Güneş sistemi dışındaki diğer gezegenlerden ayrılıyor. Güneş sistemi dışında bize yakınlığı ile en çok umut veren gezegen. Bu gezegenin, yıldızına olan konumu, gezegende su bulunabileceğini işaret ediyor. Kütlesi Güneş'in 0.12 katında, Dünya'nın 1.27 katında ve yüzey sıcaklığı yaklaşık 3000 kelvin sıcalığındadır. 2016 yılında keşfedildi.
Proxima Centauri B gezegeninde yaşam mümkün mü ?
Hem boyut olarak hem konum olarak bilim insanlarını heyecanlandıran bu gezegen, Proxima Centauri'nin yörüngesinde bulunuyor. Gezegen, yıldızın yaşanabilir bölgesinin tam ortasında yörüngede döndüğünden sıvı su bulunması yani bir hayatın olabilmesi konusunda dikkat çekiyor. Bilim adamları aynı zamanda dünyaya benzerliği nedeniyle yer biçiminin kayalık, karasal bir gezegen olabileceğini öngörüyor. Fakat çok sönük bir yıldızın yörüngesinde dönen bu gezegenin bir tarafı her zaman yıldızına bakarken bir tarafı da her zaman diğer tarafa bakıyor .Yani bir taraf hep karanlık bir taraf hep aydınlık.
Proxima Centauri B gezegeni yıldız parlamalarına, rüzgarlara, X ışınlarına dayanıksız bi atmosfere sahiptir. Bu da gezegeni, gezegen dışı ve içi durumlara karşı hassas ve savunmasız bir hale sokuyor (örneğin, güneşin dünyaya uyguladığı rüzgarın on bin katına maruz kalabilmesi ya da dünyanın Güneş'e uyguladığı radyasyonun yüzlerce kat daha fazlası ile karşılaşmak mümkün).
Proxima B gezegeni çıplak gözle görülür mü ?
Dünyamıza en yakın yıldız olan Alfa Centauri C yada diğer adıyla Proxima Centauri yıldızı, Centaurus taım yıldızında yer alır. Proxima Centauri, az öncede belirttiğim gibi çıplak gözle göremeyeceğimiz kadar soluk bir kırmızı cücedir. Proxima Centauri yalnızca 27 ° K enleminin güneyinde görülebilir. Çünkü Proxima Centuri gibi kızıl cüceler çıplak gözle görülemeyecek kadar az parlaklığa sahiptir.
Proxima Centauri yıldızının yerini saptamak için Alfa Centauri yıldızını ve Güney Haç'ını kullanmak işimizi kolaylaştırabilir. Alfa Centauri'yi görmek için 29 ° kuzey enleminin güneyinde olmanız gerekiyor. Yukarıdaki tablodada görülen Dünya'nın güney yarım küresinden görülendir. Alfa Centauri Avustralya ve güney yarım kürede hiçbir zaman batmaz, her zaman görmek mümkündür. Kuzey yarım kürede yaşayanlar Mayıs ayı başında Alfa Centauri'yi görebilirler. Türkiye de kuzey yarım kürede yer alıyor. Yani yaklaşık 1 ay sonra Alfa centauri'yi görmemiz mümkün. Bu yıldız sisteminin güney ufkunun en üst seviyesini gördüğü zaman olacak.
0 Yorumlar